De VriendenTuinen is bedacht en opgezet door Stichting Landzijde samen met Stichting DOEN en de Voedselbanken Regio Noord-Holland. Het project is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Extra Trekking van de Vriendenloterij.

Zorgboerderij De Stolp is aangesloten bij stichting Landzijde en participeren in het project Vriendentuinen. In Noord-Holland zijn momenteel meer dan 4.500 mensen afhankelijk van de voedselpakketten van de Voedselbank. Deze pakketten bevatten vaak te weinig verse producten. De VriendenTuinen brengt hier verandering in, enerzijds zorgen wij voor voedselpakketten met verse groente en eieren en tegelijkertijd helpen wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een zinvolle dagbesteding in de tuinen. Op onze zorgboerderij hebben wij een grote moestuin waarin wij vorig jaar zijn begonnen met groenten kweken voor de Voedselbank. Het was een succes we konden ruim 500 mooie volle kroppen andijvie aanleveren! Ook dit jaar hebben wij de tuin vol gezet met andijvie, boerenkool,spitskool,uien, prei en courgette, de clienten werken graag in de moestuin en vinden het mooi dat ze dit voor andere mensen kunnen doen.

We hebben 75 kippen die kunnen scharrelen in de wei, en 's nachts hun onderkomen vinden in een prachtig hok. Samen met de clienten rapen wij de eieren, maken ze schoon indien nodig, doen ze in doosjes en zetten ze in een koele ruimte. De eieren worden 1 keer per week opgehaald door vrijwilligers van de Voedselbank Amsterdam. Voordat ze gehaald worden, controleren we ze nog een keer en worden de doosjes voorzien van een sticker. Zo leveren wij elke week ruim 500 eieren, dat houdt in dat we elke maand bij ongeveer 350 gezinnen een doosje eieren op tafel zetten!

De eieren zijn een groot succes! De voedselbank is heel blij om een luxe product als eieren te mogen ontvangen.

Helaas lopen de voerkosten aardig op en worden deze niet gesponsord maar zijn voor onze rekening, om dit project niet ten onder te laten gaan aan teveel kosten, hebben wij de actie SPONSOR EEN KIP bedacht, waarmee u voor 20 euro een jaar lang een kip sponsort en dus eigenlijk elke dag een ei doneert aan de voedselbank! (20 euro zijn de voerkosten per kip per jaar).

Als u een kip wilt sponsoren stuur dan even een mailtje naar info@zorgboerderijdestolp.

Alvast ontzettend bedankt!