Ons erf

Ons erf is een hectare groot een wordt gesplitst door een weg. Aan de ene kant staat de ligboxenstal met de koeien en kalfjes. In een aparte ruimte staan de paarden. Aan deze kant ligt ook de moestuin. Hier wordt andijvie en boerenkool verbouwd voor de voedselbank. Verder staan er aardbeien en beslissen we samen aan het begin van het seizoen wat er nog meer verbouwd gaat worden.

Aan de andere kant staat ons huis, de oude woonboerderij (een stolp genaamd),een ontvangstruimte, een werkloods en een kleine schuur . De ontvangstruimte is open sinds voorjaar 2011 en hier drinken we 's ochtends koffie en thee en we lunchen er aan lange tafels. Er staan banken en lekkere stoelen om te ontspannen en een gratis flipperkast. In de ontvangstruimte zijn verder toiletten, een keuken en er is een omkleedruimte met banken, haakjes en een wasbak.

 

Onze dieren

In de zomer zijn alle dieren buiten op 40 hectare weiland en zes maanden staan ze gezellig in de grote ligboxenstal. We hebben ongeveer 70 koeien en 3 volwassen stieren. Onze koeien zijn zoogkoeien, en elk jaar houden we 15 kalfjes die worden gezoogd door hun moeder tot ze ongeveer een half jaar tot negen maanden zijn. Ze staan dan ook naast elkaar in de stal, zodat ze snel bij hun moeder kunnen komen. De moeders staan in een apart gedeelte van de ligboxenstal en de kalfjes in een groot strohok ernaast. Doordat er een hekje tussen de twee gedeeltes zit, kunnen de kalfjes naar hun moeder en drinken, of ze gaan spelen en slapen in hun eigen hok.

Onze koeien zijn van verschillende rassen en kleuren. We hebben vroeger koeien gehad van verschillende rassen zoals half Belgisch witblauw/half holstein friesian, een aantal roodbonte koeien en een aantal witrikkoeien. Onze stieren zijn vanaf 2007 tot 2014 van het ras Hereford. Ze hebben een rode vacht met een witte kop en een korte witte streep op hun rug. Hun vacht heeft in de winter krulletjes. Ze zijn erg nieuwsgierig en zijn niet bang om geaaid te worden. Onze koeien zijn dus een combinatie van verschillende rassen en daardoor hebben ze verschillende kleuren en tekeningen. Zo kunnen we ze wel goed uit elkaar houden!

Sinds een paar jaar hebben we het Franse Limousin ras toegevoegd aan onze veestapel, ook de dekstier van dit jaar genaamd Iliade is een 100 procent Limousin, deze keuze is gemaakt om de kwaliteit vlees die dit ras met zich meebrengt, ook de Limousin heeft de eigenschappen die bij ons bedrijf passen. Uiteraard is er ook nu erg op karakter geselecteerd , Iliade is dan ook een echte knuffel Limousin.

In de stal is ook een gedeelte voor de acht paarden. In de zomer staan ze dag en nacht buiten en in de winter staan ze 's nachts in hun box en overdag staan ze in de paddock. In dit gedeelte van de stal zijn ook vaak onze katten te vinden. Ze zijn moeder en dochter en lijken erg op elkaar. De moeder wil heel graag geknuffeld worden, haar dochter is wat schuwer, maar net zo lief als ze je leert kennen!

Verder hebben we twee ezels. De ezels heten Storm (de bruine) en Bliksem (de grijze) en ze zijn allebei uit november 2010. Hun zomerhok staat naast de kantine; hier kunnen ze slapen, eten en schuilen als het regent, maar ze zijn het liefst buiten. In de winter gaan ze 's nachts naar hun winterhok in de kleine stal en overdag naar buiten. De ezels zijn zeer lief en houden erg van knuffelen, borstelen en aaien. 

Op ons erf lopen ook onze waakhonden. Het zijn twee Rottweilers en wanneer er bezoekers zijn, kunnen ze alleen op ons privéterrein komen en 's avonds beschermen ze ons hele erf.